27 września, 2013

Miętowa, suszona przyjemność.



          Jako, że uwielbiam wszelakie różności z dodatkiem mięty, obojętnie czy jest ciasto, czekolada, musli czy zwykła herbatka zakupiłam w końcu miętę w wydaniu doniczkowym. Wypróbowałam już zblendowaną i wymieszaną z ciastem muffinkowym- pycha! :) Teraz czas na herbatę z własnych, zasuszonych liści. Kto pił, wie, że różnica w smak jest niesamowita :) Pamiętam kiedy ciocia mi po raz pierwszy taką zaparzyła, byłam w ciężkim szoku :D Dlatego nie czekając długo, jak tylko parapeciara mi wybujała na wszystkie strony, postanowiłam ją przyciąć, listki od łodyżek oddzielić i rozłożyć na kartce papieru do wysuszenia :) Wiem, że powinno się użyć raczej gazety ale osobiście nie pamiętam kiedy ostatnio miałam taką w ręku, dlatego zwykła biała kartka musiała wystarczyć- spisuje się na medal :) Mięta nabiera już kształtów i nie mogę się doczekać kiedy wypiję domowy, miętowy napar :)



          Swoją drogą mrożona kawa z miętą również jest przepyszna, chociaż pogoda nie napaja optymizmem co do takowych, zimnych pyszności ;) 

P.S. Tak z innej beczki- Gandalfowy po raz pierwszy widział
skaczące skorupki orzechów laskowych i był w ciężkim szoku :D
Zwłaszcza, że dziadka do orzechów na stanie nie mamy i w ruch poszedł 
klucz do skręcania śrubek czy czegośtam- nie znam się- jako podstawka do orzecha 
oraz zgniatacz do ząbków czosnku bokiem jako młotek :D- kawałki orzechów był wszędzie! 
Po prostu wszędzie! Ale smak laskowych pierwszy w tym roku bezcenny :) A mina Mężczyzny Mojego
jak poznał mój pomysłowy patent, to już w ogóle :D Ostatecznie stwierdził, że tylko ja mogłam wpaść na taki pomysł :D 
Cóż pomysłową kobietę ma u swego boku, atrakcje gwarantowane! :))

6 komentarzy:

  1. Oj tak. Własna miętka jest naprawdę pyszna. A mogłabyś podać z jakiego przepisu robiłaś muffinki z mięta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, niestety nie jestem w stanie podać przepisu, znalazłam pierwszy lepszy za pomocą googla :) A miętę dodałam tak na oko :) zblenowałam listki wraz z niewielką ilością mleka i dodałam do ciasta :) Potem wystarczy wymieszać, do foremek i do piekarnika- mniam! :)

      Usuń
    2. Aaaa. A ja myślałam, ze masz jakiś specjalny przepis na nie.

      Usuń
  2. Do mnie przemawiają te wielgachne orzechy laskowe! :) A moje drzewko w tym roku odmówiło posłuszeństwa i wydało na świat.. 0 orzechów :(

    OdpowiedzUsuń
  3. no tak, są piękne ! *.* nie mieszkasz przypadkiem blisko Krakowa ? :D

    OdpowiedzUsuń

Z każdą nową wypowiedzią jest nam coraz milej :)